Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PAPÍRPÉNZ TARTÁSFOKOK LISTÁJA

2010.06.29

Uncirculated (UNC)--- Forgalomban nem volt. Tökéletes állapot, a papír nincs koszolódva vagy elszíneződve.A pénz sarkai szögletesek, nincsenek koptatva.

About Uncirculated (AU/aUNC)*---Majdnem kiváló. Még mindig hajtatlan, legfejebb annak a nyoma látszik, hogy valaha a sarka szamárfüles volt; de már visszahajtották.

Extremely Fine (EF/XF)*---Különösen szép, de nem AU. Max. 3 halvány, alig látható hajtás van rajta,vagy egy erős hajtás.

Very Fine (VF)---Nagyon szép. Kicsit látszik rajta a használat. A papíron lehet minimális kosz, de maga a papír nem hajtott vagy gyűrött.

Fine (F)---Szép. Több hajtás, törés van rajta. A papír puha, de nem feltétlenül koszos. Fél mm-nél kisebb szakadások is előfordulhatnak.

Very Good (VG)---Nagyon jó. Sokat használt bankjegy. A sarkai kopottak, szakadásai 3-4 mm-esek is lehetnek. A VG pénzekből azonban nem hiányozhat egy rész sem (pl. a sarka le van szakadva).

Good (G)---Jó. Több törés, rengeteg hajtás. Firkák. A G bankjegyekből 2-7 mm2hiányozhat.
Tűlyukak, elszíneződés is tapasztalható.

Fair (F-mi a Finetől való megkülönböztetésért FR-ként használjuk)---Elfogadható. Szakadozott, koszos darab. 7-14 mm2- nyi terület hiányzik.

Poor (P)---Rossz, egy "rongy", több éves használat nyomaival. <14 mm2 -nyi hiányzó terület. Firka, celluxos ragasztás, lyukak, több mint 3 erős hajtás. Sarkai kerekdedek.

*: Európában az AU állapot neve gyakran EF-Unc, vagy egyszerűen EF. Az EF állapotot pedig GVF-nek (Good Very Fine) hívhatják.