Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010. május - Eszterházy Miklós tallérja

2010.05.27

A hónap érme: Eszterházy Miklós tallérja 1770-ből

 


394.jpg

 

  Eszterházy Miklós József 1762-ben bátyja, a fiú utód nélkül elhunyt Pál halála után lett a hercegi cím örököse. Amikor eltemette a bátyját, már hosszabb katonai pályafutással rendelkezett: 1744 óta ezredes volt, s hősiességével kitűnt a poroszok ellen vívott kolini csatában, 1756-ban. Kétszer tüntették ki a Mária Terézia renddel és 1763-ban az Aranygyapjas Rend lovagja lett. 1764-ben a magyar testőrség kapitányának nevezték ki és II. József  királyi küldöttjeként Frankfurtba is őt küldték.

  Eszterházy Miklós ez időben kezdte átépíttetni a süttöri kis vadászházat a csodálatos Esterháza kastéllyá, a magyar „Verszáliává". 1760-tól állt szolgálatában Joseph Haydn zenekarával, de emellett a „Pompakedvelő" melléknévvel is illetett főúr német szín- és operatársulatot, valamint bábszínházat is szervezett új kastélyába. S hogy az új császárnak kifejezze hódolatát, nagyszerű ünnepségeket szervezett Esterházára. 1770-től folyamatosan tartották a vigasságokat: a háromnapos ünnep alatt operákat mutattak be, vadászatokat, lakomákat, táncestélyeket és tűzijátékokat rendeztek.1773-ban a királynő, Mária Terézia is meglátogatta itt, akit a nyár közepén ragyogó ünnepséggel lepett meg. Mivel a királynő szánkázásra vágyott, felszórta az utat sóval és így teljesítette Mária Terézia kívánságát.

  Fényes Miklós herceg pompakedvelésének megnyilvánulása volt a birodalmi hercegi pénzverés jogán történő pénzkibocsátás is. A pénzeket 1770-ben, tábornaggyá való 1768-as előléptetésének és esterházi kastélya elkészülésének az emlékére verette. A bécsi főpénzverdében meg nem állapítható mennyiségű V (öt) dukát, 400 db dukát, 405 db tallér és 500 db féltallér készült. A pénzek előlapján a herceg arcképe hosszú, kibomlott hajjal látható, páncélozott, hermelines kabátban, nyakán az Aranygyapjas Rend láncával és a Szent István Rend nagykeresztjével. A tallér köriratán NICOL.S.R.I.PRINC. ESZTERHAZY DE GALANTHA.PERP.COM.IN.FRANK (Nicolaus Sacri Romani Imperii princeps Eszterhazy de Galantha perpetuus comes in Frakno = Galántai Eszterházy Miklós a Szent Római Birodalom hercege Fraknó örökös grófja) olvasható. A hátlapon hercegi korona alatt címerpalást előtt az Eszterházy család címere látható az Aranygyapjas Rend láncával övezve. A közép-címeren ellentétesen 2-2 griff szerepel. (A félig oroszlán, félig sas testű griffek a látnoki képesség és az éleselméjűség szimbólumai.) Az egyik pár a családot, a másik pár az 1626-ban II. Ferdinándtól kapott Fraknó várának örökös birtoklását jelképezi. A griffek lábaikkal kivont kardot illetve kétszer három rózsát tartanak. A szívpajzsban szereplő L betű I. Lipót császárra, a hercegi cím adományozójára utal.

 Az Eszterházy Miklós által veretett tallér hátlapján a következő körirat olvasható: U.S.C.&..R.A.M.CONS.INT.GEN.C.MAR.&.NOB.PRÆT. H.TRUMÆ CAPIT.1770 (Utriusque Sacrae Caesareae et Regiae Apostolicae Maiestatis consiliarius intimus generalis campi marschallus et nobilis praetorianae Hungaricae turmae capitaneus = Mindkét Szent Császári és Királyi Apostoli Felség titkos tanácsosa, táborszernagy és Magyarország nemesi lovastestőrségének kapitánya). Ebben a „mindkét felség" alatt Mária Terézia és II. József értendő.
 Az Eszterházy által veretett tallérokat és féltallérokat a barokk kor szokása szerint peremirattal látták el. Ide került a hercegi család jelmondata: HONORE ET VIRTUTE (Becsülettel és vitézséggel).

 1783-ban a császár a szent birodalom hercegi címét kiterjesztette az éppen uralkodó hercegek összes családtagjaira, beleértve a nőleszármazottakat is. De a család későbbi tagjai már nem éltek többet a pénzverés jogával. Miklós herceg 1790-ben Bécsben halt meg.