Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009. november - Az ÉKMBK Kolozsvári Jordán Tamás érme

2010.05.27

A hónap érme: Az ÉK Magyarországi Belgyógyász Kongresszus Kolozsvári Jordán Tamás-érme 1997-ből

 

kolozsvari_jordan_tamas_rez.jpg 

 

  Az elmúlt 30-40 évben feltűnően nagy számban készültek olyan egészségügyi vonatkozású érmék és plakettek, melyek Gyöngyöshöz kötődnek. A város több alkalommal adott helyt a Heves Megyei Orvos- Gyógyszerész Napoknak (1973, 1979, 1985, 1988, 1995). A szervezők ezek mindegyikére plakettet vagy emlékérmet verettek. Ugyancsak emlékérem készült a Magyar Szemorvostársaság 1984-es gyöngyösi nagygyűlésére és 1993-as gyöngyösi kongresszusára. Ebbe a sorba illeszthetők a Magyar Belgyógyász Társaság Északkelet-Magyarországi Szakcsoportjának 1986-os és 1997-es kongresszusára kiadott érmei. Az előbbin egy gyöngyösi kötődésű személy, Bugát Pál portréja látható, az utóbbin - most bemutatandó érmünkön - azonban egy XVI. században élt orvosé, Kolozsvári Jordán Tamásé.

  Kolozsvári Jordán Tamás (1539-1585) elsőnek tanulmányozta és ismertette a török hadszíntéren pusztító morbus hungaricus néven ismert járványt, amely a később használatos értelmezéstől eltérően valószínűleg a kiütéses tífusz volt. Pestis-orvosként is működött. Brünni megfigyelései alapján ő volt az, aki megállapította, hogy a szifilisz nemi érintkezésen kívül is terjedhet. Foglalkozott a vizek gyógyhatásával is, több gyógyvíz-leírása ismeretes. Kolozsvári Jordán Tamás morvaországi tartományi orvosként tette közzé azokat a megfigyeléseket, melyek alapján őt ma a gyógyító beavatkozásokkal terjedő fertőzések leírójának nevezhetjük. Jócskán megelőzte korát, hiszen azokat a kérdéseket, melyeket feltett, valójában csak a 300 évvel későbbi orvostudomány válaszolta meg.

  A Magyar Belgyógyász Társaság Északkelet-Magyarországi Szakcsoportjának gyöngyösi ülésére 1997. október 16-18-án került sor. A kongresszust a Bugát Pál Kórház két belgyógyászati osztálya és a kórház Tudományos Bizottsága szervezte dr. Győri Imre és dr. Szél Mária vezetésével. A kongresszus fő témái a fertőző betegségek voltak, így a szervezők szerencsés választása volt a Kolozsvári Jordán Tamásról való megemlékezés és az orvos portréjának az érmen való szerepeltetése.

  Kolozsvári Jordán Tamásról ezt megelőzően mindössze négy érem készült. Az első még életében, 1570-ben. Ez egy Antonio Abondio által készített öntött ezüstérem, melyből összesen egy példány maradt fenn, amit jelenleg a bécsi Kunsthistoriches Museum őriz. A másik érem Tóth Gyula 1960-ban készült egyoldalas bronzérme, a harmadik Osváth Mária 1979-ben készített , az orvos születésének 440. évfordulójáról megemlékező érme. A negyediket Zdenek Rehorik cseh éremművész készítette, és azon „Morvaország első tartományi orvosá"-ról mint a balneológiai kutatások úttörőjéről emlékezik meg.

  A gyöngyösi kongresszusra készített 32 mm átmérőjű, 14 g súlyú vert érmén Kolozsvári Jordán Tamás korábbi érmeken nem szereplő portréja látható ovális keretben. A szembenéző arckép Jordán Tamás Morbus Bruno Gallicus, seu Iuis novae in Moraviae exortae descriptio c. munkájának 1583. évi kiadásában látható kép alapján készült.  Az előlapi portré alatt 1539-85 évszám, a köriratban pedig KOLOZSVÁRI JORDÁN TAMÁS AUCTOR NOXAE IATROGENICAE szöveg olvasható. A hátlapon Gyöngyös város címere, alatta GYÖNGYÖS 1997 szerepel, a köriratban pedig ÉK. MAGYARORSZÁGI BELGYÓGYÁSZ KONGRESSZUS olvasható. Az érem tervezője Varga Éva, neves miskolci szobrász, a vésnöki munkákat Szalontai István végezte.

  Az érem három változatban készült: vörösréz, vörösréz ezüst bevonattal és ezüst. Utóbbiakat csak kis példányszámban utólagos megrendelésre verték. Az érmek számáról pontos adataink nincsenek, annyit tudunk, hogy a kongresszus előadói és az ülések elnökei ajándékba kaptak belőlük, további példányok esetleg kereskedelmi forgalomba kerülhettek.