Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009. július-augusztus - A HMGE jubileumi érme

2010.05.27
A hónap érme: A Heves Megyei Gazdasági Egyesület jutalomérme 1908-ból

  Az 1858-ban alapított Heves Megyei Gazdasági Egyesület 1908-ban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból szeptember 6. és 10. között nagyszabású mezőgazdasági és állattenyésztési kiállítást rendeztek Gyöngyösön. A kiállítás 5 napja alatt több ezren látogattak el városunkba, köztük Mezőssy Béla államtitkár és Szederkényi Nándor, Heves vármegye főispánja. Az egyesület a kiállítás emlékére érmet készíttetett, amellyel a legszebb és legjobb termékeket kívánta díjazni.

  Az érem tervezője Simay Imre volt. Simay a századelő egyik érdekes művészegyénisége, aki eredetileg festő volt, de 1904 körül az érdeklődése a szobrászat felé fordult. Állatszobrai, köztük jellegzetes majomszobrai különösen népszerűvé tették őt. 1905-ös Családi örömök című alkotása több hazai és külföldi díjat is nyert. A kisplasztika, az éremművészet felé csak rövid kirándulást tett. Ennek egyik terméke a HMGE-érem is.

  Az előlapon búzamező szélén álló, vállán kaszát tartó földműves látható, amint egy posztamensen támaszkodik. A posztamensen, melyre a magyar Szentkorona van elhelyezve a következő felirat van vésve: EMBERÉ A MUNKA, ISTENÉ AZ ÁLDÁS. A háttérben a lenyugvó nap árasztja sugarait. Az érem hátlapjára GYÖNGYÖS felirat került, amelyet Eger, Gyöngyös és Heves megye címereivel díszített, babérból és mirtuszból font félkoszorú övez. Ebből a típusból háromféle - arany, ezüst és bronz - érmet verettek.

  A kiállításon szereplő legkiválóbb termékek alkotói részesültek aranyéremben. Ilyet kapott Peremartoni Nagy Ákos huszárőrnagy, aki egy általa feltalált permetező készüléket mutatott be nagy sikerrel. Ugyancsak aranyérem volt a jutalma a borsajtóit és szőlőzúzóit bemutató Röck István Gépgyárának és Hamerli István pécsi gépgyárának, amely modern rendszerű szecskavágó gépeit állította ki. Péter Bertalan karácsondi uradalma szintén aranyérmet kapott a birtokán termelt páratlan minőségű dohányáért.

  A 16 éves Somogyi Miklós 15 festményével szerepelt a kiállításon. (Az ő képeit láthattuk 2009. májusában a Fő tér Galériában.) A korbeli sajtó megemlékezik arról, hogy a „Madonna de la mare" és a „Szénaboglyák" című képe különösen nagy sikert aratott. Az ifjú festőt a Heves Megyei Gazdasági Egyesület ezüst emlékérmével tüntették ki. Ugyancsak ezüstéremben részesült Schwarz Margit hét darab hímzett képéért, Bakaisz Rezső gyöngyösi szabó pompás kivitelű egyenruháiért, valamint ifj. Krupánszky György gyöngyöspüspöki kocsigyártó, aki 5 db remekbe szabott hintóval kápráztatta el a látogatókat.

  Bronz éremmel tüntették ki Hasselbauer Ilonkát hímzett képéért és Englender Eveline-t hímzett díszzsebkendőjéért. Jelenszki Kálmán ugyancsak ezt az elismerést kapta a vámosgyörki artézi kút miniatűr modelljének az elkészítéséért. (Nem kizárt, hogy az egyiküknek adományozott érem az, amelyik a Huszár Lajos Éremtár kiállításában látható.)

  A kiállítás nagydíját, az állami ezüstérmet az a Brinza József gyöngyösi műasztalos vehette át, aki dr. Székely Dezső megrendelésére olyan hálószoba, ebédlő és dolgozószoba bútorokat készített, amelyeknek - a korabeli sajtó szerint - csodájára jártak a látogatók.

Hogy a HMGE-éremből összesen mennyi készült, sajnos nem tudjuk. Bizonyára nem sok, mivel már a kiállítás idején többen szóvá teszik azt, hogy mivel kevés díj áll a zsűri rendelkezésére, nem kaphat minden arra érdemes az elismerésből.

  A kitüntetettek valójában a díjérmeket nem is vehették kézbe a szeptember 8-i eredményhirdetésen, mivel azok sajnálatos módon nem készültek el a kiállítás idejére. Így a jutalomérmeket csak postán küldték el nekik egy későbbi időpontban.