Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009. április - Anton Scharff Kincsem-érme

2010.05.27
A hónap érme: Anton Scharff Kincsem-érme 1883-ból

   A világsajtó hónapok óta hangos egy magyar színekben versenyző csodaló, Overdose sikereitől. A szakértők szerint jó 120 éve nem futott hazai pályán hasonló képességű versenyló. Overdose sikereit már-már Kincseméhez hasonlítják, s nem véletlenül. Az élete első versenyét a Kincsem-parkban futó, s azt 18 hosszal megnyerő Overdose mind ezidáig nem talált legyőzőre. De mit tudunk a nagy elődről, Kincsemről?  

   A csodakanca 1876. június 21-én állt először rajthoz Berlinben, és - természetesen - rögtön győzött. Ezt követően még Európa hat országában, 13 versenypályán, 53-szor indult versenyen, s sem itthon, sem külföldön nem akadt olyan ló, amely legyőzze őt.

  Az 1874. március 17-én született Kincsem életében összesen tehát 53 győzelmet és 6 tiszteletdíjat szerzett, ezen kívül 198.800 forintot nyert gazdájának, Biaskovich Ernőnek. A ló ragyogó teljesítménye a korszak kiváló vésnökét, Anton Scharffot arra késztette, hogy emlékéremmel tisztelegjen előtte. Így született meg az itt látható pompás Kincsem-érem, melynek hátlapjára a győztes Hungaria került, aki bal kezével a magyar címerre támaszkodik, jobbjával pénzt szór. A művész a háttérben a budai várat örökítette meg.

 

1160.jpg

 

  Érdekesebb az érem előlapja. Ezen Kincsem Pegazusként, szárnyas lóként van ábrázolva, amint az ég felé repül. Fölötte napsugarak között szerepel a KINCSEM név, oly módon, hogy a ló nevének betűit összesen 56 csillag alkotja. A ló alatt egy latin nyelvű Horatius idézetet rejtett el a művész, amely így szól: "FORTES CREANTUR FORTIBUS". Ennek jelentése: „Erősek erősektől születnek". Az előlapi kép babérkoszorúba van foglalva, a koszorú szalagján azoknak a városoknak a nevei szerepelnek, ahol Kincsem győzelmeit aratta: Deauvill, Hamburg, Berlin, Pest, Bécs, Prága, Baden-Baden és Goodwood. Alul egy táblácskán a ló születési dátuma olvasható.

  Anton Scharff, aki a bécsi vésnökakadémiának 1881-től igazgatója volt, ezen az érmen nem csupán magas fokú technikai tudását csillogtatta meg, hanem ötletes, mozgalmas kompozíciójával azt is megmutatta, nem múltak el nyom nélkül a párizsi évek, melyek során a francia éremművészetet oly behatóan tanulmányozta. Kifejezetten szellemes megoldást talált Kincsem nevének kiemelésére és a Horatius idézetnek a táj elemeibe való belecsempészése sem hétköznapi.

  Kincsem sikerei nemcsak a magyar lótenyésztésnek adtak ösztönzést - 1877-ben annak emelésére részvénytársaság alakult - hanem a magyar éremművészetnek is, amely hálás témát talált a gyönyörű versenylovakban. Így a következő években és évtizedekben sorra készültek olyan érmek, melyek a lóversenyzéssel foglalkoztak, köztük nem egy nagyon szép kivitelű díjérem. Azt hiszem, nem kockáztatunk sokat, ha kijelentjük, az írásunk elején emlegetett Overdose is még sok-sok éremművészt fog megihletni, s talán utódaink egyszer majd egy az ő tiszteletére készült érmet fognak hasonlóképpen méltatni.