Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008. szeptember - Warou Dániel Rákóczi-emlékérme

2010.05.27
A hónap érme: Warou Dániel Rákóczi-emlékérme 1703-ból

   Az 1674-ben Svédországban született Warou Dániel a 17. század kivételesen sokoldalú éremművésze volt. A század egyik legjelentősebb vésnökétől, Arvid Carlsteentől sajátította el a mesterséget. A szakma minden területén jártas volt: magas művészi színvonalú verőtöveket készített, de a műszaki berendezések mellett a kor újdonságának számító csavaros verőgép összeszereléséhez is értett.

  Warou 1698-ban érkezett Bécsbe, és egy évvel később már körmöci fővésnöki kinevezést kapott, heti négy talléros fizetéssel. 1702-ben császári rendelet írta elő a körmöci verde megújítását, melyben kulcsszerepet szántak a svéd mesternek, ám a folyamat a szabadságharc kitörése miatt leállt. 1703 tavaszán hol a kurucok, hol Schlick tábornok csapatai tartották ellenőrzésük alatt Körmöcbányát, ám a verde működése mindvégig zavartalan volt. Warou, aki érzelmileg egyik oldal mellett sem kötelezte el magát, a városban maradt.
  
  Feltehetőleg báró Hellenbach Godofréd, Rákóczi pénzügyminisztere figyelt fel a körmöci fővésnökre. Warou még ebben az évben elkészítette a szabadságharc első emlékérmét - a fejedelemről készített élethű portré alapján, Rákóczi utasításai szerint. A szabadságharc kitörésére készült érem Warou első olyan műve volt, amelyen a portréalak öltözék nélkül látható. Mivel biztosan tudjuk, hogy ennek az éremnek Rákóczi szabta meg a hátlapi feliratát és témáját, ez alapján feltételezhetjük, hogy Warou a portrét is a fejedelem elképzelései alapján véste.

  Az érem hátlapján a művész a kinyújtott balkarján galambot tartó Libertast ábrázolja, amint az egyik oldalon Themis, a másik oldalon Egalitas lábainak és kezeinek a bilincseit megoldja. Egalitas jobbjában pallost és mérleget tart, Themis előtt egy könyv fekszik Le/ges/pa/tr felírással.

 

930.jpg

 

  Warou 1707-ig három, igen magas művészi színvonalú emlékérmét készített Rákóczi számára, egyenként 200 forint fizetségért. Rákóczi ezeket az érméket nemcsak ajándékul és emlékül osztogatta, hanem egyben hadi kitüntetéseknek is szánta őket. Érdemes megemlíteni, hogy mindhárom Rákóczi-érmének a verőtövei a munkácsi várból kerültek elő, s ezekkel a bélyegvasakkal 1889-ben 3 arany, 21 ezüst és 6 bronz utánveret készült, az utánveret megjelölésével.

  A sokoldalú mester a fejedelem szolgálatában nem csupán emlékérméket készített, hanem  részt vett a szabadságharc néhány pénztípusának megtervezésében is, továbbá 9, a fejedelmi hivatalok számára készült pecsét is az ő nevéhez fűződik. A körmöci verde megújulása viszont a szabadságharc ideje alatt leállt, az új gépek beszerzése és az alkalmazottak betanítása pedig csak 1711 után folytatódott. De ez már Warou Dániel nélkül. A mester ugyanis ismeretlen okok miatt és rejtélyes körülmények között 1707-ben Körmöcbányáról Bécsbe szökött. Feltételezések szerint házassági problémái elől menekült, legalábbis Hellenbachnak a fejedelemhez írt levelében ez olvasható magyarázatként. Warou Dánielnek ezzel befejeződött Rákóczi szolgálatában végzett munkássága.