Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008. december - I. Lipót XV krajcárosa

2010.05.27

A hónap érme: I. Lipót XV krajcárosa 1687-ből

 

XV krajcár 1687

 

   A XVII. századi Magyarországon a török háborúk okozta állandósuló államháztartási hiány mellett a korszak visszatérő problémája az aprópénzhiány volt. Az állandó értékű aprópénz bevezetése végül I. Lipótnak sikerült. Az örökös tartományok után 1659-ben Magyarországon is bevezette a krajcárt. 15, 6, 3 és 1 krajcáros címleteket hoztak forgalomba. Ez egész Magyarország, tehát a hódoltsági terület pénzforgalmára is kiható pénzügyi intézkedés volt.

   Az ezüstből vert krajcárok értékét a rajnai forinthoz mint számítási egységhez igazították. Ez igazodást jelentett a birodalmi pénzrendszerhez, erősítette a birodalmon belüli egységesítést és a magyar hagyományok háttérbe szorítását. Az osztrák eredetű krajcárt nem fogadták szívesen Magyarországon, és a sokkal népszerűbb lengyel poltúrával szemben csak lassan terjedt el. Az aprópénzek éremképe viszont megőrizte a magyar hagyományokat. A krajcárok hátlapján minden esetben a sugárkoszorúban vagy anélkül ábrázolt Madonna jelenik meg, a poltúrákon, a dénárokon és az obulusokon pedig az előlapon a magyar címer, a hátlapon a Madonna látható. Fontos újítás volt, hogy megjelent a pénzeken a címlet, vagyis ekkor ismerte el a kibocsátó először hivatalosan is, hogy az adott érem névértéke eltér a benne lévő nemesfém értékétől.

   A krajcárrendszer bevezetésén belül is a legnagyobb hatású a nagyobb címletű krajcárveretek, a 15 és 6 krajcárosok kibocsátásának megindítása volt. Ezeket a vereteket - különösen a 15 krajcárosokat - az osztrák tartományok és a királyi Magyarország pénzverdéi az 1660-as évektől olyan nagy mennyiségben verték, hogy kisebb inflációt is kiváltó tömeges jelenlétük a század második felének pénzforgalmában meghatározó volt. A hódoltsági mezővárosok levéltári anyagában felbukkanó öreg garas elnevezés és az ugyanebben az időszakban vert 15 krajcáros érmék azonosságának felismerése Buza János érdeme. A forrásokban az öreg garas elnevezés egyébként az 1660-as évek elején tűnt fel, majd 1676 és 1695 között volt általános. Ugyancsak a 15 krajcárosra vonatkozhat az 1664-1707 között használt tízpolturás és esetenként az 1682-1695 között előforduló tizenkétpolturás elnevezés.

    A tallér értéknövekedésének hatására 1693-1695 között a 15 krajcáros érmék névértékét előbb 17, majd 18, később ismét csak 17 krajcárra emelték. Ezt követően, 1694 után a magyar veretű, ill. az osztrák tartományokból származó 34 dénár, azaz 17 krajcár értékű 15 krajcárosokat a máriás garas, máriás pénz, esetenként 34 pénzes garas elnevezéssel illették. A felértékelés alá nem eső, és továbbra is 30 dénár értékű 15 krajcárosok vagy más hasonló ezüsttartalmú garasveretek a kongó garas nevet kapták.

   A 6 krajcáros (kettős garas) helyi elnevezése többnyire az aprógaras, tizenkétpénzes, vagy esetleg a négypolturás volt. Az 1690-es években a 6 krajcárról 7 krajcárra történt felértékelést követően a tizennégypénzes elnevezést kapta. A 3 krajcáros érmét kisgaras néven említik.