Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008. április - Szent György érem

2010.05.27

A hónap érme: Szent György érem tallér méretben a XIX. század elejéről

 


1130.jpg


 

  A XVII. század vége óta ismeretes az a körmöcbányai pénzverőben készült sajátos érmecsoport, melynek darabjai súlyuk és nagyságuk tekintetében ugyan a rendes forgalmi pénzekhez igazodnak, ábrázolásaik révén azonban amulett jelleggel rendelkeznek. Jelentőségük azon a hiedelmen alapszik, hogy az amulett viselőjét minden bajtól megóvja. Ezek az érmek mind azonos éremképet mutatnak. Az előlapon sárkányölő Szent György lovag a Sanctus Georgius equitum patronus (= Szent György a lovagok patrónusa) körirattal, míg a hátlapon tengeren hánykódó vitorlás hajó látható a benne alvó Krisztussal és In tempestate securitas (= Viharban biztonság) körirattal.

  A 303-ban vértanúhalált halt Szent György a legrégibb időktől fogva a lovagok, a harcoló katonák védőszentje, egyike a 14 segítő szentnek. György a legenda szerint dárdájával átszúrva győzte le a Silena városát rettegésben tartó sárkányt, megmentve ezzel az áldozatul kisorsolt királylány életét. Kultusza különösen a XIII. századtól terjedt el, amikor több lovagrend is alakult az ő nevével kapcsolatban. Egyre többen választották őt védőszentül, és a pénzeken is mind gyakoribb lett a sárkányölő lovag képe. Természetesen ezen pénzek még nem tekinthetők amuletteknek, ez az elnevezés csak a körmöci Györgyérmék közvetlen előzményének számító mansfeldi tallérokra, azoknak is csak bizonyos csoportjára igaz. Az ok, ami ezen tallérokat a  amuletté tette, egy különös eseményre vezethető vissza. A francia háborúban egy császári tisztet a Kochersberg melletti csatában golyótalálat érte, azonban a tiszt nem sebesült meg, mert a nála lévő mansfeldi tallér felfogta a golyót. Ettől fogva igen nagy lett a mansfeldi tallérok becsülete, hamarosan kialakult az a hit, hogy ezek megvédenek a szúrástól, vágástól, és golyótól, de még a vágtató lóról való leeséstől is.

  A mansfeldi tallérok bűvös erejébe vetett hit Magyarországon sem volt ismeretlen, hiszen a török ellen harcoló zsoldosok magukkal hozták ezeket. Minden bizonnyal ez szolgáltatott alkalmat a körmöci verde élelmes vésnökének, hogy az idegen érmék kiszorítására maga készítsen amulettet a katonák számára. Az első körmöci veretű, CHR mesterjegyet viselő Györgyérmék tallér, féltallér és negyedtallér nagyságban kerültek kiverésre. Készítőjük Christian Herman Roth volt. Az éremtárban kiállított tallérméretű Györgyérme ennek a típusnak a XIX. század első felében készült utánzata. Készítője a nagyobb hitelesség kedvéért a megtévesztő 1610-es évszámot helyezte el rajta, ez azonban a Szent György érmék jóval később kezdődő körmöci történetét figyelembe véve természetesen lehetetlen évszám.

  Szólni kell még itt a hátlapi éremképről is, mely egy Krisztus életéből közismert jelenetre vonatkozik, melynek leírása a Bibliában Máté 8. 23-27 és Márk 4. 35-41 versekben található meg. A jelenet a XVI. századtól kezdve más érmeken is előfordul, a körmöci érmeken látható kép viszont teljesen egyéni kompozíció, mely szerencsésen egészíti ki az előlap ábráját, s nyomatékosan hozzájárul a Györgyérme amulett jellegének kidomborításához.